Πέμπτη

O πολίτης που έκανε τον Άδωνι να σιωπήσει

Συγκλονιστικό ήταν το ξέσπασμα του πρώην ομοσπονδιακού προπονητή Γιάννη Παπαδάτου στην εκπομπή "στον ενικό", ο οποίος με αφορμή τα όσα είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης επέρριψε ευθύνες σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για την ΕΡΤ, αλλά και για την σημερινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα.

p

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ "Δυσθεώρητα τα επίπεδα του χρέους"

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 11719/11.06.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:  Δυσθεώρητα τα επίπεδα του χρέους

Μετά τον τεράστιο σάλο που έχει ξεσπάσει με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ να μιλάει για "λάθος" αναφορικά με τα αποτελέσματα της δημοσιονομικής πολιτικής, η κυβέρνηση δεν μπορεί να παραμένει άπραγη. Οι πολιτικές του μνημονίου στηρίχθηκαν εξαρχής σε λάθος υποθέσεις και έχουν επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα. Μπορεί σήμερα η ύφεση να επεκτείνεται στο Νότο και στην ευρωζώνη, στην χώρα μας όμως κατορθώνει και σπάει όλα τα ρεκόρ. Η πανθομολογούμενη παταγώδης αποτυχία του πρώτου προγράμματος «δημοσιονομικής προσαρμογής», όχι μόνο εγκλώβισε την ελληνική οικονομία σε βαθύτατη ύφεση και από την οποία δεν μπορεί να ξεφύγει, αλλά υπέσκαψε και τις μελλοντικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας. Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, το πρώτο μνημόνιο «ψαλίδισε» το ΑΕΠ κατά 1,63%. Η διάψευση των «προβλέψεων» ΔΝΤ, Ε.Ε. ΕΚΤ, υπολογίζεται , ότι στοίχισε στην ελληνική οικονομία περίπου 3 δις ευρώ σε ετήσια βάση, ενώ σε βάθος τριετίας το κόστος της αποτυχίας ανέρχεται στα 9 δις ευρώ.
Η κυβέρνησή σας , και όπως όλες οι προηγούμενες τα τελευταία τέσσερα χρόνια , δεν έχει σε τίποτε διαφοροποιηθεί αλλά αντιθέτως εμμένει να εφαρμόζει αδιαμαρτύρητα τις συνταγές λιτότητας που επιβάλλουν οι ισχυροί εταίροι της ευρωζώνης. Παρά την τεράστια δημοσιονομική αφαίμαξη και το διπλό «θριαμβευτικό» κούρεμα του 2012, το ελληνικό χρέος εξακολουθεί να κινείται σε δυσθεώρητα επίπεδα. Υποκινητής για μια νέα απομείωση του χρέους είναι το ΔΝΤ, τα σενάρια όμως που επεξεργάζεται σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε σταθεροποίησή του. Με την ύφεση να συνεχίζει ακάθεκτη ουδείς μπορεί να υπολογίζει , ότι το χρέος θα καταστεί ποτέ βιώσιμο. Τα νέα μνημόνια δεν θα αποτελέσουν λύση, αντιθέτως θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση. Οι λιτότητες και οι συνεχείς περικοπές θα αυξάνουν την ύφεση με τις προβλέψεις να αποτυγχάνουν και πάλι παταγωδώς.
Το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα, ακόμη και από αυτό της βιωσιμότητας του χρέους, είναι η τεράστια ύφεση και η ανεργία και που με τις πολιτικές σας δεν αντιμετωπίζονται.
Η διάσωση της ευρωζώνης και που έγινε με τεράστιες θυσίες των ελλήνων πολιτών ισοδυναμεί με όφελος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ευρώπη και από τα οποία δικαιούται η χώρα μερίδιο.
Το κύμα αμφισβήτησης μετά την ομολογία αποτυχίας του μνημονίου στην Ελλάδα από το ΔΝΤ εντείνεται. Είναι η στιγμή,  που η κυβέρνησή σας οφείλει να κινηθεί άμεσα και αποφασιστικά με απόλυτη προτεραιότητα το συμφέρον της χώρας.
 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 Στην κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία και η κοινωνία, θα απαιτήσετε επιτέλους διαφορετική μεταχείριση για τη χώρα μας με άμεσους στόχους να επανέλθει η οικονομία σε αναπτυξιακούς ρυθμούς και να μειωθεί η τεράστια ανεργία, ιδίως των νέων;
Θα κάνετε σαφές και σε όσους ακόμη επιμένουν αδικαιολογήτως να το αμφισβητούν, ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο και ότι είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί; Συμφωνείτε , ότι το τίμημα της μη αναδιάρθρωσης του 2010 οφείλει να τύχει άμεσης επανόρθωσης, να διεκδικήσετε μια νέα μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή σοβαρού μέρους του; Θα διεκδικήσετε η ενίσχυση του τραπεζικού συστήματος να γίνει με κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού, και όχι με επιβάρυνση του κράτους, και που άμεσα θα μείωνε το χρέος κατά 20% του ΑΕΠ;
Αθήνα, 11 Ιουνίου  2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

Print Friendly and PDF