Τετάρτη

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ "Αδιέξοδο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας"




ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 12441/02.07.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας


Θέμα:  Αδιέξοδο στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας

Σε αδιέξοδο οδηγείται το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Τα οικονομικά στοιχεία είναι αποκαλυπτικά. Το έλλειμμα στο τέλους του έτους θα φθάσει μόνο για το 2013 τα 2,5 δις ευρώ έναντι 2,3 δις ευρώ το οποίο είχε προϋπολογιστεί. Μόνο από την αυξημένη ανεργία οι απώλειες εσόδων για τα Ταμεία αναμένεται να φθάσουν τα 7,5 δις ευρώ έναντι 6,5 δις ευρώ το περυσινό έτος, ενώ στα περισσότερα Ταμεία οι εισφορές που καταβάλλονται δεν επαρκούν για να καλύψουν το κόστος των παροχών.
Απώλειες εσόδων που θα φθάνουν έως και τα 8 δις ευρώ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το ασφαλιστικό σύστημα το επόμενο έτος μόνο από την εκρηκτική αύξηση της ανεργίας. Σύμφωνα με την επίσημη πρόβλεψη του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ για το 2014 η πραγματική ανεργία θα αγγίξει το 31,5% και οι άνεργοι τα 1.575.000 άτομα. Όσον αφορά το 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ινστιτούτου, η αύξηση της ανεργίας και η μείωση των μισθών στέρησαν από την κοινωνική ασφάλιση πόρους ύψους 10,5 δις ευρώ , ενώ η εισφοροδιαφυγή από την αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία καθώς και από τις ευέλικτες μορφές απασχόλησης, 8,5 δις ευρώ. Οι στόχοι της επιχορήγησης για φέτος έχουν ήδη ξεφύγει. Το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει τα Ταμεία απεικονίζεται και στα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σύμφωνα με τα οποία στο πεντάμηνο Ιανουαρίου – Μαΐου έχουν αντλήσει από τον κρατικό προϋπολογισμό το 45,1% των ετήσιων επιχορηγήσεων του 2013 αντί του 42% που αναλογεί στην περίοδο αυτή. Ποσοτικά, η διαφορά μεταφράζεται σε υπέρβαση των στόχων στη χρηματοδότηση των Ταμείων κατά 430 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα, το ΙΚΑ απορρόφησε ήδη ως τον Μάιο το 50% της ετήσιας επιχορήγησης, δηλ. 1.300 εκατ. ευρώ επί συνόλου 2.600 εκατ. ευρώ. Το ΝΑΤ άντλησε στο πεντάμηνο το 50,7% της ετήσιας επιχορήγησης, δηλ. 507 εκατ. ευρώ από 1.000 εκατ. ευρώ. Ο ΟΓΑ απορρόφησε το 44,6% της επιχορήγησης (1.400 εκατ. ευρώ έναντι 3.140 εκατ. ευρώ). Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζει και ο ΟΑΕΕ και που έχει ήδη απορροφήσει το 49,2% και συγκεκριμένα 640 εκατ. ευρώ, από 1.300 εκατ. ευρώ. Στο ΤΑΠ ΟΤΕ καταβλήθηκε το 60,8% της ετήσιας επιχορήγησης, 335 εκατ. ευρώ επί συνόλου 535 εκατ. ευρώ. Στον ΟΑΕΔ καταβλήθηκε το 50,32% της ετήσιας επιχορήγησης, ποσό ύψους 237 εκατ. ευρώ, επί συνόλου 472 εκατ. ευρώ.
Όσον αφορά τον ΕΟΠΥΥ, το έλλειμμα του Οργανισμού αναμένεται να φτάσει το 1,2 δις ευρώ και που θα επηρεάσει το σύνολο των ασφαλιστικών ταμείων που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του.
 Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
 Η ύφεση στην οικονομία, η υψηλή ανεργία, η μείωση των αμοιβών αυξάνουν το έλλειμμα εσόδων στα Ταμεία. Με ποιους τρόπους θα το καλύψετε; Εάν δεν βρεθούν νέοι πόροι στήριξης των Ταμείων, θα προχωρήσετε σε νέες μειώσεις συντάξεων για να καλυφθεί το έλλειμμα;
Αληθεύει , ότι ήδη επεξεργάζεστε ευρύτερο σχέδιο περικοπών έως και 10%; επί του συνόλου των παροχών των Ταμείων;
Αθήνα, 2 Ιουλίου   2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών
Print Friendly and PDF