Παρασκευή

ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ "Η πολιτική της λιτότητας και τα αδιέξοδα της"


ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αριθ. Πρωτ.: 12706/09.07.2013
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών


Θέμα:  Η πολιτική της λιτότητας και τα αδιέξοδα της

Η κρίση χρέους, που πρώτη ξέσπασε στη χώρα μας τα τέλη του 2009, αποδείχθηκε πολύ ευρύτερη, με προεκτάσεις και επιπτώσεις στην οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και πολλών άλλων χωρών. Μέσω αυτής αποκαλύφθηκε και το γεγονός, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν διέθετε ούτε αποτελεσματικές ιδέες ούτε τους κατάλληλους μηχανισμούς να διαχειριστεί τις δυσκολίες που προέκυψαν. Οι λανθασμένες εκτιμήσεις και κινήσεις, η στενή προσκόλληση στο εθνικό και μόνο συμφέρον και όχι στο ευρύτερο ευρωπαϊκό ήταν που συντέλεσαν στην επιδείνωση της κρίσης σε όλα τα επίπεδα. Με μεγάλη καθυστέρηση άρχισαν να γίνονται κινήσεις για τη «διάσωση» των χειμαζόμενων χωρών και του ενιαίου νομίσματος, με τα γνωστά αποτελέσματα.
Η κρίση διευρύνεται. Η διαρκής επιδείνωση των θεμελιωδών μεγεθών – ανεργία και ύφεση – σε σειρά χωρών και στην ευρωζώνη στο σύνολό της δείχνει,ότι δεν μπορεί να υπάρξει αισιοδοξία όσο δεν ανακάμπτει η οικονομία. Η σκληρή αυτή αλήθεια απειλεί, για δεύτερη φορά μετά το αρχικό ξέσπασμα της κρίσης, με εξίσου σκληρές διαψεύσεις. Με την ύφεση και την ανεργία να καλπάζουν, η κρίση γίνεται αναπόφευκτα κοινωνική και πολιτική. Πριν από λίγες μέρες ξέσπασε στην Πορτογαλία μεγάλη πολιτική και κυβερνητική αναταραχή, με αφορμή την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και ο οποίος επικαλέστηκε την κόπωση και τη λαϊκή οργή από το εφαρμοζόμενο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Ομολόγησε, ότι το πρόγραμμα δεν βγαίνει ή εν πάση περιπτώσει δεν είναι επαρκές για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Το πρόγραμμα έχει ήδη εκτροχιαστεί επανειλημμένα, η ανεργία έχει εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη, ιδίως στους νέους, η ύφεση καταστρέφει την πραγματική οικονομία, τα ελλείμματα και το χρέος δεν μειώνονται, η γνωστή συνταγή της λιτότητας δεν αποδίδει αποτελέσματα, η κοινωνία βράζει. Η Πορτογαλία ακολουθεί τον δύσβατο δρόμο της Ελλάδας.

Η πολιτική της λιτότητας, με οριζόντια μέτρα εσωτερικής υποτίμησης και με τον τρόπο που εφαρμόζονται οδηγεί τις ευρωπαϊκές οικονομίες σε αδιέξοδα. Η δοσολογία της λιτότητας ακυρώνει κάθε δυνατότητα οικονομικής σταθεροποίησης και ανάκαμψης, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο οικονομικών ανισορροπιών σε καθοδικό σπιράλ. Η κρίση στην Πορτογαλία αναζωπύρωσε τους φόβους, ότι η ευρωπαϊκή κρίση χρέους αντί να υποχωρεί, συσσωρεύει όλο και περισσότερη εκρηκτική ενέργεια. Υπενθύμισε, ότι τα προβλήματα στον ευρωπαϊκό Νότο (και όχι μόνο σ’ αυτόν), παρά τα αλλεπάλληλα προγράμματα «διάσωσης» και τα πακέτα «στήριξης», δεν έχουν λυθεί, έστω κι αν βρίσκονται σε καταστολή λόγω των επερχόμενων γερμανικών εκλογών. Η κρίση επεκτείνεται. Η πολύ υψηλή ύφεση και ανεργία εγκαθίστανται και σε άλλες χώρες-μέλη, όπως η Σλοβενία, αλλά και η Ισπανία και Ιταλία είναι στον προθάλαμο μιας μεγάλης ανοιχτής κρίσης – χρέους ή τραπεζών - η Γαλλία προετοιμάζεται για τον σκληρότερο προϋπολογισμό των τελευταίων τριάντα ετών, ενώ η αισιοδοξία για την τραπεζική ενοποίηση έχει δώσει τη θέση της στο φόβο της τραπεζικής εκκαθάρισης.

Η αδυσώπητη πορεία της πραγματικής οικονομίας στη χώρα μας αποσαρθρώνει το κυβερνητικό success story και επαναφέρει τις εξελίξεις από την οικονομική στη ζώσα πραγματικότητα. Οι απολύσεις, που κατά χιλιάδες προετοιμάζονται στο Δημόσιο, χρησιμοποιούνται ως προανάκρουσμα απολύσεων και σε μεγάλους κλάδους του ιδιωτικού τομέα. Το πρωτοφανής βιαιότητας και ακραίας αναλγησίας μοντέλο ΕΡΤ, με τις αυθημερόν απολύσεις, προετοιμάζεται να εφαρμοστεί παντού. Οι απολύσεις «χρησιμεύουν», διότι η ανεργία είναι το ισχυρότερο εργαλείο μείωσης των μισθών. Στην Ελλάδα όμως ζούμε το τέλος του δικαιώματος στην εργασία. Η ακραία λιτότητα που έχει επιβληθεί σπέρνει ενδημική ανεργία στην Ελλάδα και σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο.

Η αισιόδοξη εικόνα, που επίμονα προβάλλετε, δεν στηρίζεται σε κανένα δεδομένο. Είναι πολύ συγκεκριμένη η εικόνα της κρίσης στη χώρα μας: 1,5 εκατομμύριο άνεργοι, χιλιάδες λουκέτα επιχειρήσεων, κατάρρευση των συστημάτων περίθαλψης και κοινωνικής ασφάλισης, δραματικές απώλειες εισοδημάτων. Πρόοδο θα αποτελούσε η επιβράδυνση του ρυθμού της ύφεσης και ο ρυθμός ανόδου της ανεργίας, αλλά ούτε κι αυτό από μόνο του θα μπορούσε να λύσει τα προβλήματα σε μια οικονομία που είναι εγκλωβισμένη σε ύφεση για έξι συνεχόμενα χρόνια. ΚΕΠΕ ΔΝΤ, ΟΟΣΑ προβλέπουν η οικονομία θα βρεθεί σε ύφεση και το 2014. Οι πολίτες θα συνεχίσουν να μην μπορούν να πληρώνουν έγκαιρα τους φόρους τους και να απειλούνται με κατασχέσεις. Η αγορά θα συνεχίσει να υποφέρει από την οξεία έλλειψη ρευστότητας, την οποία όπως αποδεικνύεται δεν επιλύει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ μόνιμη είναι η αγωνία για τη λήψη νέων μέτρων σε κάθε νέο έλεγχο της τρόικας.

Η αντιμετώπιση της κρίσης μέσω της αυστηρής δημοσιονομικής λιτότητας στις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και υψηλό δημόσιο χρέος έχει φέρει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Το αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας είναι η εμβάθυνση της ύφεσης, η έλλειψη ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, η αδυναμία των επιχειρήσεων να προσφύγουν σε τραπεζικό δανεισμό, η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, η  διαρκώς αυξανόμενη ανεργία.

Η μονόπλευρη εμμονή στην εφαρμογή αυστηρών πολιτικών δημοσιονομικών περιορισμών και λιτότητας, δίχως να συνοδεύονται από αναπτυξιακές παρεμβάσεις, επέτεινε τα αδιέξοδα της Ευρώπης και οδήγησε τις χώρες του Νότου, όπως την Ελλάδα, σε οξύτατη ύφεση και αποσάθρωση του παραγωγικού τους ιστού με καταστροφικές συνέπειες.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Όταν αυτές οι πολιτικές λιτότητας έχουν αποτύχει παταγωδώς, και σε όλες τις προβλέψεις τους, εσείς γιατί συνεχίζετε να τις εφαρμόζετε;

Αθήνα, 9 Ιουλίου   2013
                                                                                                                                Η Ερωτώσα Βουλευτής

Μαρία Κόλλια Τσαρουχά
ΣΤ’  Αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων
Βουλευτής Ν. Σερρών

ΑΔΩΝΙ ... ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΜΙΛΑΜΕ;

Η απάντηση του Πάνου Καμμένου στον πόλεμο λάσπης των πληρωμένων  από κρατικό χρήμα ΜΜΕ για να αποπροσανατολίσουν τον Έλληνα. Δείτε ειδικά το δεύτερο μέρος του βίντεο ώστε και να μάθετε όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες και να καταλάβετε τον δόλο του ερωτήματος περί ηθικότητας όσον αφορά την offshore. MEXPI THN AΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΝΩΛΗ ΚΕΦΑΛΟΓΙΑΝΝΗ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΦΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΜΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ;


ΠΑΝΕ ΟΙ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΠΑΤΡΙΩΤΗ!!!

Συνελήφθησαν οι πρώτοι επενδυτές από την Κίνα


Δεν ξεκίνησε και με πολύ καλούς οιωνούς όπως φαίνεται το πρωθυπουργικό «success story», καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., τρεις γυναίκες από την Κίνα ηλικίας 41, 34 και 23 ετών, συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Τουριστικής Αστυνομίας, επειδή παρείχαν υπηρεσίες μασάζ σε λουόμενους στην παραλία.

Πηγή zougla.gr

ΕΠΕΙΔΗ ΤΑ ΜΠΛΟΓΚ ΓΕΜΙΣΑΝ ΜΕ ΒΛΑΚΕΙΕΣ ΟΤΙ ΔΗΘΕΝ Ο ΜΑΡΙΑΣ ΡΙΧΝΕΙ ΑΓΚΥΡΕΣ ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΠΟΣΟ ΝΕΡΟ ΕΒΑΛΕ Ο ΜΑΡΙΑΣ ΣΤΟ ΚΡΑΣΙ ΤΟΥ




Με σημερινή του επιστολή ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Ηρακλείου κ. Νότης Μαριάς, χαιρετίζει το Ιδρυτικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ κάτι που σε συνάρτηση με τις φήμες για επικείμενη συνεργασία στις επόμενες εκλογές, θέτει την κατεύθυνση των δύο κομμάτων σε συντονισμό. 
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαριάς στην ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες προσπαθούν για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου που θα διώξει την Τρόικα και θα ξαναπάρει πίσω την Ελλάδα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
Φίλες και φίλοι του Σύριζα,
Εκ μέρους των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Προέδρου του Κινήματος μας Πάνου Καμμένου χαιρετίζουμε το Ιδρυτικό σας Συνέδριο και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στις εργασίες του.
Η πατρίδα μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μια πρωτοφανή ανθρωπιστική κρίση λόγω του κοινωνικού Αρμαγεδώνα των Μνημονίων που έχουν οδηγήσει σε βαθειά φτώχεια και σε μαζική ανεργία που έχει ξεπεράσει επίσημα το 1.500.000 συμπολίτες μας.
Και όλα αυτά παρότι η μνημονιακή Ελλάδα έχει πάρει δάνεια ύψους 219 δις ευρώ .
Όμως από τα δάνεια αυτά λιγότερα από 8 δις ευρώ έπεσαν στην πραγματική οικονομία ενώ τα υπόλοιπα δόθηκαν για την εξόφληση των παλαιών δανείων  και την  κοινωνικοποίηση των ζημιών των μεγαλομετόχων των ξένων και ντόπιων τραπεζών.
Δε χρειάστηκε να περάσει ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα για να αποκαλυφθούν τα σχέδια των δανειστών που ήταν η υπερχρέωση της χώρας και η εν συνεχεία καταλήστευση της δημόσιας περιουσίας και των πλουτοπαραγωγικών μας πηγών.
Η χώρα μας αποτέλεσε  πλέον το πειραματόζωο του ΔΝΤ και των κρατών της Ευρωζώνης  όπου εφαρμόστηκε η νεοφιλελεύθερη συνταγή προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την «κινεζοποίηση» των μισθών στη ΕΕ, τη διάλυση του κοινωνικού κράτους και τη μετατροπή της Ελλάδας και των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής περιφέρειας σε αποικίες νέου τύπου της Νέας Ευρωπαϊκής Ένωσης των δανειστών.
Με τη νεοαποικιακή Δανειακή Σύμβαση Ελλάδας – κρατών Ευρωζώνης η χώρα μας παραιτήθηκε από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με κατάσχεση ακόμη και η κατά τα λοιπά ακατάσχετη δημόσια περιουσία.
Ταυτόχρονα με το Μνημόνιο οι διεθνείς δανειστές καθορίζουν  κάθε πτυχή της πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας.
Φίλοι και φίλες
οι Ανεξάρτητοι Έλληνες παλεύουμε για τη δημιουργία μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας του αντιμνημονιακού πατριωτικού δημοκρατικού τόξου που θα διώξει την Τρόικα και θα ξαναπάρει πίσω την Ελλάδα
Μια κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας η οποία:
  1. Θα καταγγείλει τα μνημόνια και τις δανειακές συμβάσεις.
  2. Θα διαγράψει το επονείδιστο χρέος.
  3. Θα προασπίσει τα εθνικά μας θέματα που για μας τους Ανεξάρτητους Έλληνες αποτελούν κόκκινη γραμμή.
  4. Θα προχωρήσει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δίκαιη διανομή του παραγόμενου πλούτου.
  5. Θα προχωρήσει στη σύγκλιση Συντακτικής Συνέλευσης για θέσπιση νέου Συντάγματος με βάση τις αρχές της άμεσης δημοκρατίας.
  6. Θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις και το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο
  7. Θα κατοχυρώσει την ΑΟΖ
  8. Και θα δρομολογήσει την παραδειγματική τιμωρία όσων παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τους νόμους μας οδήγησαν στο μνημόνιο.
Φίλες και φίλοι,
Παρά τις διαφορετικές μας ιδεολογικές και πολιτικές  αφετηρίες δώσαμε από κοινού στις πλατείες, στους δρόμους, αλλά και στη βουλή τη μάχη ενάντια στη Τρόικα και στις μνημονιακές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της δημοκρατίας.
Αυτό πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε και στο μέλλον.
Γιατί στις κρίσιμες αυτές ιστορικές στιγμές για την πατρίδα μας πρέπει να ενώσουμε στη δράση τις δυνάμεις μας.
Να στηρίξουμε την πρόσθεση και όχι την αφαίρεση.
Να ενισχύσουμε τον πολλαπλασιασμό και όχι τη διαίρεση.
Να διαμορφώσουμε ένα αντιμνημονιακό πατριωτικό κοινωνικό μέτωπο του δημοκρατικού τόξου ενάντια στην Τρόικα και στους δανειστές.
Γιατί
Η Ελλάδα δεν πωλείται
Η Ελλάδα δεν τεμαχίζεται
Η Ελλάδα δεν υποθηκεύεται
Γεια σας και καλούς κοινούς μας αγώνες

Πηγή: CretePlus.gr
Print Friendly and PDF