Πέμπτη

"Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του ΤΕΦΑΑ Σερρών θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα και θα επιταχύνει τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας. Ας το αντιληφθούν έγκαιρα άπαντες."


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΡΙΑ ΚΟΛΛΙΑ ΤΣΑΡΟΥΧΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΤΕΦΑΑ ΣΕΡΡΩΝ




Σέρρες, 30 Ιανουαρίου 2013

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

‘’Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευση του ΤΕΦΑΑ Σερρών θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα και θα επιταχύνει τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας. Ας το αντιληφθούν έγκαιρα άπαντες‘’.


Είναι γνωστό, ότι έχει ξεκινήσει η διαδικασία εξορθολογισμού του ακαδημαϊκού χάρτη της χώρας μας.             Ο κ. Αρβανιτόπουλος, Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού έχει δηλώσει, ότι το πρόγραμμα ‘Αθηνά’,  θα επιφέρει μεγάλες αλλαγές στον χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης στη βάση του γενικότερου στρατηγικού σχεδιασμού της χώρας και ότι θα αναζητήσει την ευρεία πολιτική συναίνεση όλων των κομμάτων..
 Όλοι συμφωνούμε, ότι η συνεισφορά των ΑΕΙ στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας είναι κεφαλαιώδους σημασίας, με πολλαπλά και πολλαπλασιαστικά οφέλη για τον τόπο, οικονομικά, πολιτιστικά, θέσεις εργασίας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγής. Ο αναπτυξιακός ρόλος της Ανώτατης Εκπαίδευσης είναι πιο σημαντικός σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, μιας και εκεί οι δυνατότητες και οι παρεχόμενες ευκαιρίες είναι λιγότερες σε σύγκριση με τα μεγάλα αστικά κέντρα αλλά όμως οι ανάγκες και οι απαιτήσεις είναι εξίσου σημαντικές.
Σύντομα, θα κληθούμε όλοι όσοι υπηρετούμε θεσμικά το κοινό καλό στο Νομό μας, και που ορίζουμε στο μέτρο του δυνατού τις μελλοντικές εξελίξεις  του  και  μας αφορούν άμεσα, να τοποθετηθούμε δημόσια.
Το θέμα αυτό μας αφορά άμεσα, αφού σχετίζεται με τα δύο κορυφαία ιδρύματα των Σερρών: το Δημόσιο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα ΤΕΙ Σερρών, που το 2013 συμπληρώνει 35 χρόνια προσφοράς και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην τοπική, περιφερειακή και εθνική ανάπτυξη, για το οποίο θα τοποθετηθώ στο  αμέσως επόμενο διάστημα και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών.
Το ΤΕΦΑΑ Σερρών ιδρύθηκε το 1985, ως παράρτημα του ΤΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με πολιτικά κριτήρια από την τότε Κυβέρνηση της χώρας και για δεκαετίες η διοίκησή του ασκούνταν  από τη Σύγκλητο του Α.Π.Θ., όντας  μη αυτοδύναμο τμήμα.
Οι επιτυχείς προσπάθειες να αντιμετωπισθούν οι στεγαστικές ανάγκες του ιδρύματος ήταν και η απαρχή μιας νέας πορείας προσφοράς και επιτυχιών. Σύντομα, ακολούθησε η αυτονομία του, η εκλογή δικής του διοίκησης, που αποτέλεσε επίσης καθοριστικό παράγοντα στην επιτυχή του πορεία.
 Έγκαιρα, είχε προβλεφθεί η μεγάλη του αδυναμία,  ότι στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης υπήρχαν  δύο Πανεπιστημιακά Τμήματα, του ίδιου ακριβώς αντικειμένου.
Και με τη δική μου συμβολή ξεκίνησε με την εκπαιδευτική κοινότητα μια μεγάλη προσπάθεια ενδυνάμωσης και προετοιμασίας του, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει όλα εκείνα που έρχονταν, δηλαδή αυτά που σήμερα βιώνουμε. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι το Ίδρυμα εγκαταστάθηκε στους χώρους ενός πρώην ιδιωτικού σχολείου, που αδυνατούσε να εξυπηρετήσει τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των φοιτητών αλλά και της εν γένει λειτουργίας του, έχοντας τη  στήριξη της π. Υπουργού Παιδείας, κ. Γιαννάκου αλλά και τη βοήθεια, όπου απαιτήθηκε, και  άλλων κυβερνητικών παραγόντων, επί Πρωθυπουργίας κ. Κ. Καραμανλή, καταφέραμε να παραχωρηθεί έκταση, 43,5 στρεμμάτων,  του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Σερρών (2005) , που γειτνιάζει με το ΤΕΙ Σερρών, για μελλοντική εγκατάσταση εκεί του ΤΕΦΑΑ Σερρών, έκταση, που παραμένει μέχρι σήμερα αναξιοποίητη.
Υλοποιώντας την εξαγγελία του Πρωθυπουργού, κ. Κ. Καραμανλή, για ενίσχυση της Περιφερειακής ανάπτυξης  και ανάληψη πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση υλοποίησης πρωτοποριακών σχεδιασμών, είχαμε θέσει ως αρχικό στόχο της ενοποίηση του χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης Σερρών ( ΤΕΙ  - ΤΕΦΑΑ).
Πετύχαμε το 2005, το ΤΕΦΑΑ Σερρών να αποκτήσει την αυτοδυναμία του και η ακαδημαϊκή κοινότητα να προχωρήσει στην εκλογή του πρώτου Προέδρου του Τμήματος.
Συμβάλαμε τα μέγιστα στην κάλυψη των αναγκών, με την έλευση νέων μελών Διδακτικού Προσωπικού, την ενίσχυσή του με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, με τη ίδρυση νέων Εεργαστηρίων, την ίδρυση Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στην κατεύθυνση της Κινησιολογίας και την παράλληλη αύξηση του αριθμού των εισαγομένων φοιτητών.
Όλα αυτά σε πλήρη συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα του Ιδρύματος και με αλλεπάλληλες συναντήσεις εργασίας, παρεμβάσεις τόσο προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας αλλά και  τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.  
Η εξέλιξη των Σερρών σε Πνευματικό και Ερευνητικό Κέντρο της ευρύτερης περιοχής ήταν ένας εφικτός στόχος. Γνωρίζαμε, ότι,  μόνο αν δρομολογήσουμε τις εξελίξεις, προβλέψουμε τις επερχόμενες ανακατατάξεις, θα αντιμετωπίζαμε την απειλή της συρρίκνωσης ή ακόμη και της εξαφάνισής του. Έχει σημασία να ειπωθεί, ότι από το 2007 μελετήθηκε η μετεξέλιξή του και κατατέθηκαν οι σχετικές προτάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας, όμως   δεν ευδοκίμησαν οι  προσπάθειες σε αυτή την κατεύθυνση, που θα αντιμετώπιζαν όλους τους σημερινούς κινδύνους,  που απειλούν την ύπαρξή του.
Τελικά,  η ίδια ακαδημαϊκή κοινότητα του ΤΕΦΑΑ Σερρών με τις προσπάθειές της, με τη συνδρομή φορέων του Νομού, και  όπου ήταν απαραίτητη και της δική μου, ως Βουλευτή των Σερρών και ως Τομεάρχη τότε Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας κατάφερε από μια αρχική επιλογή παραρτήματος (στρέβλωση του παρελθόντος) να μετεξελιχθεί σε Ανεξάρτητο ΤΕΦΑΑ Σερρών και  να αποτελεί σήμερα ένα από τα κορυφαία ιδρύματα της χώρας.
Οι ενεργοί φοιτητές του αγγίζουν τους 782, πριν την εφαρμογή των νέων διατάξεων, ενώ δέχεται περίπου 130 νέους φοιτητές ετησίως. Έχει 25 μέλη Διδακτικού Εκπαιδευτικού Προσωπικού, 2 Ειδικού Ππροσωπικού και 4 διοικητικούς υπαλλήλους. Στο Μεταπτυχιακό του Πρόγραμμα (2005)  έχουν εγγραφεί 178 Μεταπτυχιακοί Φοιτητές, εκ των οποίων οι  49 είναι διδάκτορες.
 Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού Σερρών κατέθεσε πρόταση για την μετονομασία του  σε Τμήμα Επιστημών Άσκησης και Διατροφής αλλά και ως συνέργεια την ίδρυση Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Πρόσφατα, η Σύγκλητος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κοινοποίησε τις γενικές προτάσεις της για το πρόγραμμα ‘ΑΘΗΝΑ’ στο Υπουργείο Παιδείας. Για το θέμα αυτό έχω ήδη ζητήσει συνάντηση εργασίας με τον Πρύτανη του ΑΠΘ, κ. Μυλόπουλο Ιωάννη.
Η νέα χωροταξική κατανομή των ΑΕΙ της χώρας,  που προωθείται και ως αποτέλεσμα της ευρύτερης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η χώρα, θα σημάνει αναπόφευκτα και το κλείσιμο δεκάδων Τμημάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης. Ορισμένα από αυτά παρουσιάζουν μια φθίνουσα πορεία. Για πολλά από αυτά το φοιτητικό ενδιαφέρον έχει εκλείψει εδώ και χρόνια. Πολλά από αυτά δεν έχουν σαφώς ορισμένο γνωστικό αντικείμενο, ενώ κάποια δημιουργήθηκαν ακολουθώντας το άναρχο και στρεβλό αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, τόσο ως προς τα επιστημονικά αντικείμενα όσο και ως προς τη χωροταξική τους κατανομή.
Και σε όλο αυτό το εγχείρημα, οι επιπτώσεις ακόμη και σε τοπικό επίπεδο,  σε περίπτωση δυσμενών εξελίξεων, θα είναι καθοριστικές και θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν άμεσα άπαντες.                                                Ως κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του Ν. Σερρών, υπηρετώντας τους Σερραίους πολίτες, γνωρίζω ακριβώς τι έπραξα κι ως Κυβερνητική Βουλευτής χθες αλλά και τι πράττω ως Βουλευτής Αντιπολίτευσης σήμερα.
Με προβληματίζει ιδιαίτερα η σιωπή, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, εκείνων, που ως εκπρόσωποι του τόπου επιλέγουν τη σιωπή  για τα όσα διαδραματίζονται και έχουν επιλέξει να μη γίνουν ενοχλητικοί, υπερασπιζόμενοι τα συμφέροντα του τόπου μας. Έστω και αυτή την ύστατη ώρα, οι συνάδελφοι Κυβερνητικοί βουλευτές, ας αντιληφθούν και ας συνειδητοποιήσουν την κρισιμότητα των καταστάσεων. Οι σημερινές αποφάσεις για το χώρο της Ανώτατης Εκπαίδευσης ίσως σηματοδοτήσουν δυσμενείς εξελίξεις για την πορεία του τόπου μας. Όλοι μας θα κριθούμε για τις επιλογές μας, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες  μας, μα πολύ περισσότερο για τα λάθη και τις παραλείψεις μας.
Το ΤΕΦΑΑ Σερρών επιβάλλεται, κύρια για  ακαδημαϊκούς λόγους, να συνεχίσει να λειτουργεί στις Σέρρες. Τυχόν κατάργηση ή συγχώνευσή του θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα και θα επιταχύνει τη φθίνουσα πορεία του τόπου μας. Ας το αντιληφθούν έγκαιρα άπαντες. Έχουμε υποχρέωση να στηρίξουμε τις πολύπλευρες προσπάθειες της σημερινής Διοίκησης του Τμήματος.
Print Friendly and PDF