Σάββατο

Το «έγκλημα» στις Σκουριές από την Ελληνικός Χρυσός συνεχίζεται …


Tο περιβαλλοντολογικό έγκλημα που γίνεται στη Βόρεια Χαλκιδική από τα μεταλλεία χρυσού τελειωμό δεν έχει. Είναι σοκαριστικό και μόνο το θέαμα από τις εικόνες που βγαίνουν στο "φως" της δημοσιότητας. Είναι σοκαριστικό να υπάρχουν στοιχεία ότι μια ολόκληρη περιοχή με 25.000 κατοίκους έχει νερό για να ποτίσει τα χωράφια της με θειικό οξύ και βαρέα μέταλλα, αφού το ρέμα Καρατζά είναι ο βασικός τροφοδότης μαζί με το ρέμα Λοτσάνικου. Κάτι που έχει και επεκτάσεις γενικά. Είναι σοκαριστικό ένα ολόκληρο βουνό να έχει… εξαφανιστεί. Είναι σοκαριστικό ότι παίζουν με τη δημόσια υγεία και κανείς δεν τους σταματά.
Τα επενδυτικά σχέδια της εταιρίας Ελληνικός Χρυσός δε θα σταματήσουν μόνο στο ρέμα Καρατζά, αλλά θα επεκταθούν. Θα συνεχίσουν. Δε θα σταματήσουν μόνο στις Σκουριές, αλλά θα συνεχίσουν και στις: Φισώκα , Τσικάρα , Πιάβιτσα και μετά Ζέπκο, Βίνα, Άρα, Άσπρα Χώματα, Καραντώνα, Βασδέκη, Κηπουρίτσα …
Πριν από λίγο καιρό η «Αυριανή Μακεδονίας – Θράκης» είχε κάνει ρεπορτάζ στο οποίο ανέφερε πως απολύονται σεκιουριτάδες και το χώρο των μεταλλίων των φυλάσσουν αστυνομικοί. Δηλαδή ο Έλληνας φορολογούμενος το πληρώνει αυτό; Οι ίδιοι οι κάτοικοι της Χαλκιδικής πληρώνουν ένα μέρος από αυτό; Για να βλέπουν την κάθε εταιρία να «βιάζει» το περιβάλλον και να θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους, αλλά και τη δημόσια υγεία;
Οι τελευταίες εικόνες από το ρέμα Καρατζά, από όπου προέρχεται το νερό που πίνει όλη η «πρό του Άθω» περιοχή, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές. Για το θέμα αυτό μίλησε στις ειδήσεις της ελεύθερης ΕΡΤ, ο πολιτικός μηχανικός, υπεύθυνος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου, Τόλης Παπαγεωργίου, ο οποίος εξήγησε τι σημαίνει στο συγκεκριμένο ρέμα, γιατί είναι κόκκινα τα νερά του, τι επιπτώσεις υπάρχουν. «Το ρέμα Καρατζά με ένα ακόμη ρέμα του Λοτσάνικου είναι αποκλειστικοί υδροδότες όλης της Βόρειας Χαλκιδικής. Ενός πληθυσμού 25 χιλιάδων κατοίκων. Ηταν ρέμα με αρχέγονα δάση. Τώρα είναι ένα φαλακρό τοπίο. Δεν υπάρχει τίποτα», τόνισε ο κ. Παπαγεωργίου.
Ο υπεύθυνος του Μεταλλευτικού Παρατηρητηρίου, εξηγεί τι γίνεται στο ρέμα Καρατζά. «Υπάρχουν γεωτρήσεις και εκσκαφείς που έφεραν στην επιφάνεια τα μεταλλεία. Είναι το φαινόμενο από τη δημιουργού θειϊκού οξέων και διάλυσης όλων των βαρέων μετάλλων που υπήρχε από κάτω από αυτό το μεταλλείο. Αυτή τη στιγμή το ρέμα είναι εργαστήριο θειικού οξέως και βαρέων μετάλλων. Ήταν ένα θέμα που είχε θιγεί, τα είχαμε επισημάνει πολλές φορές, Η καταστροφή είναι μη αναστρέψιμη».
Ο κ. Παπαγεωργίου τόνισε πως : «Είμαι αρχηγός εγκληματικής οργάνωσης γιατί ανέβηκα πάνω στον Καρατζά για να τον σώσουμε. Η εταιρία Ελληνικός Χρυσός, παρά τη συνεχιζόμενη κινητοποίηση που υπάρχει για αποτροπή επεκτατικών κινήσεων συνεχίζει. Οι κάτοικοι της περιοχής θα συρθούμε στα δικαστήρια με βαρύτατες κατηγορίες. Εχουμε 16 δικογραφίες και 246 κάτοικοι θα συρθούμε στα δικαστήρια. Δεν έχουμε άλλο περιθώριο από το να αντιδράσουμε γι’ αυτή την ιστορία, αλλιώς θα φύγουμε από τον τόπο μας. Δεν είναι ένας ηρωικός αγώνας, είναι ένας υπαρξιακός αγώνας. Παλεύουμε για να επιβιώσουμε».



ΠΗΓΗ: http://avriani.makedonias.gr
Print Friendly and PDF